Alla på snö

Alla på snö

Det som startade som ett pilotprojekt i Norrköping hösten 2008 är tio år senare en stor succé! Fler än 100 000 fjärdeklassare och 4 950 gymnasieelever, i sammanlagt 50 kommuner från norr till söder, har nu fått uppleva en dag med fysisk aktivitet på snö.

En allt mer stillasittande fritid är ett stort hälsoproblem. Studier visar att de som tränar regelbundet har bättre studieresultat, bättre självförtroende och mår bättre rent allmänt. Genom att bjuda in fjärdeklassare till en dag på snö vill Svenska Skidförbundet uppmuntra barn och ungdomar till en mer fysiskt aktiv fritid under vinterhalvåret, då det är extra lätt att bli stillasittande inomhus.

Under dagen får barnen utforska allt det roliga, sköna, inspirerande, fartfyllda och häftiga som finns att göra på snö. De bjuds på kostnadsfri tillgång till utrustning, snöanläggning och vägledning och får upptäcka sin egen snöglädje genom att utmana och använda sin balans och smidighet medan de blir skönt trötta av både fysisk ansträngning och koncentration.

För att göra dagen så trygg och lekfull som möjligt utbildas lärare och gymnasieelever från kommunens barn- och fritidsprogram till Alla på snö-ledare. Alla på snö bjuder in barn från olika skolor i kommunen vilket gör att många – oavsett bakgrund och tidigare vana – får möjlighet att uppleva och utforska det som vi kallar SNÖGLÄDJE.

Läs mer om Alla på Snö.

Var i landet: Hela landet
Initiativet berör: Fysisk aktivitet