20 nov 2023

Våga Pep-skjutsa även i vinter!

Bara 2 av 10 barn och unga rör sig i den utsträckning de behöver, en grundförutsättning för att må bra. Forskare världen över är överens om att ett effektivt och relativt enkelt sätt att öka mängden vardagsrörelse är att fler tar sig aktivt till och från förskola, skola, arbete och fritidsaktiviteter. Helt enkelt att cykla och gå mer i vardagen.

Även om det nu blir mörkare så kvarstår vårt behov av rörelse, och även när det är mörkt och regn så är den aktiva transporten ett bra val för mer rörelse i vardagen, och det behöver inte vara så krångligt utan med små enkla medel kan vi enkelt få in vardagsrörelse även under höst och vinter.

För att uppmuntra fler till den aktiva transporten vill Generation Pep uppmana och uppmuntra fler att istället för att skjutsa våra barn med bil, nu Pep-skjutsa dem genom att cykla/gå tillsammans till förskola, skola och aktiviteter. Genom att gå och cykla mer tillsammans kan vi alla göra en hjälteinsats för våra barn. Därför vill vi att fler vuxna slutar skjutsa och istället börjar att Pep-skjutsa, alltså cykla och gå tillsammans med sina barn.

Vi på Generation Pep menar att alla vuxna kan vara Pep-hjältar för våra barn, genom att göra eller bidra till insatser som stärker barn och ungas rätt till god hälsa så är vi Pep-hjältar. Så genom att Pep-skjutsa så gör du en hjälteinsats för dina barns hälsa, och kan därmed bära titeln Pep-hjälte med stolthet.

Tips för att Pep-skjutsa även under hösten/vintern

  • Gör en reflexbana till skolan
    Sätt upp reflexer på stolpar eller träd som ni kan spana efter på vägen till skolan, antingen med cykelljuset eller om ni går med en ficklampa. Kanske kan ni även hitta något annat spännande på vägen?
  • Gör en vattenpölshinderbana
    Med bra skor och kanske även byxor är inte vattenpölarna fiender, utan kanske snarare våra bästa vänner och kan skapa rörelse på många sätt. Vissa vattenpölar kanske man ska springa/cykla slalom mellan, andra kanske köra/hoppa i eller över? Ta chansen och använd de till er fördel för att skapa rörelseglädje!
  • Pep-skjutsa åtminstone någon dag i veckan
    Vi förstår att det kan vara svårt att kanske få till Pep-skjuts varje dag under årets mörkaste och kallaste månader, men kanske kan ni få till det som en vana att göra det minst en eller två gånger i veckan? Det är enklare att hålla fast vid en vana om vi inte avbryter den helt utan istället bara minskar ner den tillfälligt.

Till sist, du är en förebild för ditt barn så försök hitta motivationen själv så kommer det smitta av sig. Att du cyklar och går tillsammans med ditt barn, eller uppmuntrar det att aktivt transportera sig självständigt till skola och aktiviteter har en stor positiv effekt på ditt barns hälsa. Så fortsätt Pep-skjutsa hela året och var Pep-hjälten dina barn behöver!

P.S Glöm inte reflexer och cykelljus, trafiksäkerhet är viktigt!