12 feb 2024

Sportlovstips

Sportlovet är igång för vissa och pågår nu över olika delar av landet under några veckor. Sportlovet är ett perfekt tillfälle att testa nya rörelseaktiviteter och här har vi listat några av våra bästa tips.

Sportlovet har sitt ursprung från slutet av 1930-talet då Sverige på grund av det rådande kriget behövde ransonera. En vara som behövde sparas in på var koks som stod för uppvärmningen till många av landets skolor. Därför beslöt man att hålla stängd under en vecka då det oftast var kallt. För att ändå ge barnen en meningsfull sysselsättning så anordnades en rad aktiviteter framförallt inom vintersport och friluftsliv. Under 1950-talet kom dessutom medicinska argument då influensa och andra virus spreds som mest under denna del av året och då blev lovet en åtgärd för att minska smittspridning. 

Men när vi nu då har sportlov, vad kan vi passa på att göra?

Gratis är gott!

Många kommuner arrangerar kostnadsfria aktiviteter för barn under sportlovet, kolla in på din kommuns hemsida för att se vad som erbjuds. 

Gå ut och upptäck

Oavsett om det är snö eller inte så är naturen och att vara utomhus en bra plats till rörelse. Pulka är en rolig aktivitet för vuxna och barn vid snö, och finns det inte snö är naturbingo eller lek i lekpark minst lika roligt. 

Anordna sportlovsdisco

Musik är perfekt för att starta igång rörelse så varför inte bjuda in familj, släkt och vänner till ett sportlovsdisco. Med skön belysning och en bra spellista så kommer rörelseglädjen att flöda!

Testa något nytt

Sportlovet är ett perfekt tillfälle att prova en ny aktivitet. Kanske har någon förening nära er en prova på dag/kväll? Eller så kan ni besöka en Fritidsbank eller idrottsbibliotek för att låna någon utrustning för att testa något nytt. Kanske blir sportlovet första gången du står på ett par skridskor eller håller i en innebandyklubba?