15 feb 2022

Rörelse varje dag och all rörelse räknas!

Visste du att alla, oavsett ålder, behöver röra på sig varje dag för att må bra? Mängden rörelse skiljer sig lite, men gemensamt för alla är att all rörelse räknas.

Under våren 2021 gick Folkhälsomyndigheten ut med nya svenska riktlinjer för fysisk aktivitet och stillasittande. Syftet med riktlinjerna är att öka medvetenheten om våra behov av rörelse och fysisk aktivitet och dess betydelse för vårt välmående, samt ge kunskap om vilka effekter långvarigt stillasittande kan ge.

För barn och unga upp till 17 år brukar vi säga i snitt ca 60 minuter fysisk aktivitet och rörelse varje dag. Ena dagen kan det vara lite mindre och andra dagen lite mer helt enkelt. I stället för att stirra sig blind på antalet minuter är det bättre att tänka rörelse varje dag – och att all rörelse räknas.

Det viktiga är nämligen inte hur vi rör på oss, utan att vi rör på oss. Kanske tycker du om att dansa eller gå promenader där du tar foton med mobilkameran eller spelar ett interaktivt mobilspel. Kanske tycker du om att spela fotboll, innebandy eller parapingis, eller att leka och spela fysiskt aktiva spel med vännerna. Kanske väljer du att cykla i stället för att åka buss eller bil, eller att röra på dig medan du pratar i telefon. Kanske väljer du att stå upp på busshållplatsen, på bussen eller vid ditt skrivbord, eller att ta en rörelsepaus varje halvtimme du sitter stilla.

Som sagt. Hur vi rör på oss är inte särskilt viktigt. Men att vi tycker att det är kul och att vi vill fortsätta röra på oss, det är viktigt. Att hitta sin rörelseglädje kan se ut på många olika sätt, och inget sätt är bättre än ett annat.

De svenska riktlinjerna för fysisk aktivitet:

  • All rörelse räknas. Samla rörelser i vardagen och hitta vardagsaktiviteter.
  • Ta rörelsepauser. Några minuter varje halvtimme minskar riskerna med långvarigt stillasittande.
  • Det är bättre att vara lite fysiskt aktiv än att inte vara aktiv alls.
  • Börja med små mängder fysisk aktivitet. Öka gradvis frekvensen, intensiteten och varaktigheten med tiden.
  • Alla barn, ungdomar, vuxna och äldre bör få säkra och jämlika möjligheter att medverka i fysiska aktiviteter som är roliga och varierade samt lämpliga och anpassade till deras ålder och funktionsförmåga.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Nedladdningsbart material: Affischer

För att underlätta har vi tagit fram affischer för de svenska rekommendationerna. Dessa är kostnadsfria att ladda ner, skriva ut och sätta upp. Du hittar dem här: Riktlinjer för fysisk aktivitet