Nya Nordiska Näringsrekommendationer
Den 20 juni i år lanserade Nordiska ministerrådet de nya Nordiska Näringsrekommendationerna (NNR). Nya NNR baseras på den mest aktuella vetenskapliga genomgången av hur människor bör äta för att må bra.
De Nordiska Näringsrekommendationerna (NNR) är ett samarbete mellan de nordiska länderna där 500 forskare och experter går igenom den samlade forskningen om mat och hälsa och tittar på det senaste forskningsläget. Resultatet är de nya Nordiska Näringsrekommendationerna, NNR23, som ger rekommendationer om hur mycket av olika näringsämnen kroppen behöver och om olika livsmedelsgrupper.
Kort om nya Nordiska näringsrekommendationerna
För hälsan och miljön rekommenderar NNR:
- mycket grönsaker, frukt, bär, baljväxter, potatis, fullkorn, nötter och frön
- mer fisk från hållbart förvaltade fiskbestånd
- måttligt med mejeriprodukter med låg fetthalt
- mindre kött och chark
- mindre av mat som innehåller mycket fett, salt och socker
- mindre alkohol. Det omdebatterade förslaget om att ammande helt ska avstå från alkohol finns inte med i den slutliga versionen.
På uppdrag av Nordiska ministerrådet har NNR denna gång även vägt in miljöaspekter, det vill säga att livsmedelskonsumtionen inte ska påverka miljö och klimat i onödan.