17 jun 2019

Midsommartips!

Midsommarveckan är här och midsommarfirandet planeras på många håll i Sverige. Midsommarafton är på många sätt en enda stor rörelsefest, med lek och dans kring stången. Här får ni lite extra inspiration till ert midsommarfirande från oss på Generation Pep!

Midsommarlekar


Kubb
En klassisk sommarlek som passar perfekt för midsommar! För att spela behöver man ett kubb-set och flera glada deltagare. Roligt för både stora och små!

Femkamp
Femkamp, trekamp eller sjukamp – man gör det till det man vill! Det bästa med femkamp (eller trekamp… eller sjukamp…) är att man bestämmer hur många ”kamp” man vill köra, och vad de ska bestå av! Några klassiker är irländsk julafton, äggrace, säckhoppning, dragkamp och kast med stövel.

Burken
Burken är kurragömmas lite intensivare kusin. Här gäller det att både hålla sig gömd och ta sig fram till ”burken” innan den som kullar hinner före!

Knyt midsommarkransar
Att knyta en midsommarkrans kräver lite övning men är väldigt roligt. Gör det till en aktivitet där ni tillsammans plockar blommor och sedan knyter era kransar. Se bara till att inte plocka några fridlysta blommor eller bryta kvistar från träd!
Se Sveriges fridlysta blommor.

Tipspromenad
En tipspromenad passar för alla åldrar och kan göras i både större och mindre skala. Gör er egna med frågor bara gästerna kommer kunna svara på, eller ta hjälp av Google, matteboken eller andra källor för lite klurigare frågor!
Tips! Ta gärna hjälp av vårt Pep Quiz!

Gissa vikten
Har ni en våg hemma? Då kan ni köra Gissa vikten! Gissa vikten kan köras på många olika sätt med många olika föremål. Vårt tips är att låta deltagarna gissa hur många grönsaker och frukter man behöver för att det ska bli 500 gram! Låt de som blir sugna mumsa på grönsakerna och frukterna efter att leken är slut.

Tips till midsommarbordet

Grillade grönsaker
Grönsaker kan tillagas på en mängd olika sätt! Passa på att lägga några på grillen om det grillas. Det går även bra att tillaga grönsakerna i ugnen.

Nice cream
Nice cream passar perfekt till efterrätt en sommardag som midsommar! Nice cream påminner om glass, men är gjord på frukt! Frys in bananer och/eller mango och mixa sedan till en slät, glassliknande smet. Smaksätt din Nice cream med lite vad du vill, till exempel hallon eller blåbär.

Melonsallad
En helt vanlig sallad kan enkelt lyxas till med lite melon! Skär upp vattenmelon i mindre tärningar, och blanda ner i salladskålen.

Fruktspett
Frukt kan serveras på många olika sätt. Ett både roligt och serveringsvänligt sätt är i form av fruktspett! Skär upp dina favoritfrukter i tärningar och trä dom på ett spett. Blanda gärna med lite större bär som lätt kan träs på!