26 jun 2019

Medicinvetarna #18: Sitter du dig sjuk?

Mai-Lis Hellenius har kallats "livsstilsprofessorn", och har vigt sitt yrkesliv åt att försöka få svenskarna att äta bättre och röra på sig mer. Sedan 2016 har hon varit rådgivare åt Generation Pep. Hör henne i avsnitt #18 av Karolinska Institutets podd Medicinvetarna.

Mai-Lis Hellenius, professor i allmänmedicin med inriktning mot kardiovaskulär prevention, är en av Karolinska Institutets mest välkända forskare medialt. Hon har ofta valt att argumentera för sina frågor i populärvetenskapliga böcker, i tidningsspalter och i radio och tv. Hon disputerade med en avhandling om hur man med råd om motion och kost kan förebygga hjärtkärlsjukdom. Hon är en varm förespråkare för motion i vardagen, att man till exempel ska ta trappan istället för hissen, och varför inte göra tio knäböj varje gång man sätter sig ned.

Sedan 2016 är Mai-Lis Hellenius rådgivare till Generation Pep. I Karolinska Institutets podd Medicinvetarna, avsnitt #18, ger hon en djupdykning i varför vi ständigt ser nya råd och rön om kost och motionsvanor i olika mediekanaler, samt hur kost och motion kan påverka vår hälsa, var man börjar och mycket mer. Lyssna på avsnittet här eller där poddar finns.

I avsnittet berättar även forskaren Mattias Öberg om och varför man ska skölja frukten innan man sätter tänderna i den.

Medicinvetarna – en podd om KI:s forskning

I podden Medicinvetarna kan du lyssna på samtal med ledande hälsoexperter om allt från snusets farlighet till odling av minihjärnor.
Läs mer och se alla avsnitt här.