20 mar 2020

Idag är det ingen vanlig dag, för idag är det nämligen salladens dag!

På initiativ av den populära salladsbaren Picadeli har salladen fått en alldeles egen dag - nämligen Worlds Salads Day den 20 mars (ja, idag!). Det firar vi så klart genom att äta våra favoritsallader i alla dess former. Dagen till ära har Picadeli även valt att skänka 1 krona per såld sallad från deras salladsbarer till oss på Generation Pep. Ett stort tack till Picadeli!

I en färsk YouGov-undersökning, som Picadeli låtit genomföra, svarar 13 procent av de unga i Sverige att de äter hamburgare varje vecka, och 11 procent väljer pizza flera gånger i månaden. Över hälften äter skräpmat varje månad, men endast 19 procent svarar att de äter Världshälsoorganisationen WHO:s rekommenderade mängd frukt och grönt, 400 gram om dagen.

En förändring verkar dock vara på gång, om man ska tro undersökningsresultatet. Så många som 63 procent av de svarande vill förändra sina matvanor och börja äta mer växtbaserat. Och att allt fler väljer bort köttet märks tydligt, nästan hälften av alla unga i Sverige planerar att äta mindre kött det kommande året. 44 procent vill minska sin köttkonsumtion – och motivationen handlar om en omsorg om klimatet, och djurens välmående, så väl som hälsomässiga skäl.

Du kan läsa mer om World Salad Day och Picadeli i deras pressmeddelande som du finner här.