Hur kan vuxna stötta barn och unga med fetma?
Den 2 juni uppmärksammas ätstörningar över hela världen. Ätstörningar är ett vitt begrepp som innefattar allt från att äta för lite till att äta för mycket, och en rad andra beteenden. Andelen barn med fetma har ökat i Sverige, och med detta också antalet föräldrar som nu står inför en ny utmaning, hur pratar man med barn om vikt utan att skambelägga? Det är ett svårt ämne som många känner sig obekväma att närma sig, vi hoppas att ni med hjälp av våra experter ska känna er mer trygga i att ta samtal som är livsviktiga.
För att ge er bra tips på vägen har vi träffat två experter på området, Erik Hemmingsson och Karolina Palmberg.
Här delar Karolina med sig av handfasta tips till föräldrar och vuxna, Eriks inlägg med bakgrund och fakta om barn och fetma hittar du här.
Karolina Palmberg, beteendevetare och har arbetat i över 20 år med beteendeförändringar kopplat till ätstörning
Hej Karolina, Kan inte du berätta lite kort om dig och ditt arbete.
Jag heter Karolina Palmberg, jag är beteendevetare, yogalärare och professionell coach. Jag har 20 års erfarenhet av att arbeta med beteendeförändringar, övervikt, undervikt och normalvikt. Jag arbetar både med barn, unga, vuxna och familjer, och mitt hjärta klappar extra för de barn och ungdomar som är jätteviktiga, de barn och ungdomar som har en högre vikt och känner sig obekväma med det.
Du har jobbat länge med familjer där barn och unga lider av fetma eller övervikt, vad är ditt bästa tips till hur föräldrar kan prata med barn som lider av fetma?
Att vara anhörig eller närstående till någon som har en psykisk eller fysisk ohälsa är något bland det svåraste som finns. Att då få hjälp med det coachande förhållningssättet genom att ställa frågor utifrån ett JAG perspektiv underlättar samtalet som fortfarande kan vara besvärligt.
Det är du som vuxen som är ansvarig för dina barn och ungdomars fysiska, psykiska och sociala hälsa. När det handlar om en icke hälsosam vikt så är det någonting du måste prata med ditt barn om. Men hur pratar vi om vikt på ett hälsosamt och bra sätt? Utan att skuldbelägga, trigga igång en ätstörning eller får dörren i ansiktet och ett argt bry dig inte.
För att våga ta samtalet, som kan vara besvärligt och svårt, tänker jag att du behöver skaffa dig kunskaper, fakta och argument om varför du blir orolig och varför du bryr dig och HUR du fullföljer samtalet du påbörjat.
Mina 4 tips för ett bra samtal:
· avsätt en tid för mötet,
· ta din oro i JAG form,
· var specifik och konkret, älta inte, säg det du vill säga.
· lyssna på varandra, och jobba fram en lösning som passar er båda.
Vad finns det mer konkret som man som föräldrar kan göra om man har barn som lider av fetma eller övervikt?
Rörelse, hälsosam mat på bestämda tider, återhämtning och en känsla av meningsfullhet och att vara i ett sammanhang är centrala komponenter för vår hälsa. Att vi tillsammans hittar rörelseglädje i vardagen, lagar mat från grunden, äter tillsammans och fixar i ordning mellanmål i förväg samt att skilja på vardag och fest är av min erfarenhet framgångsfaktorer när det gäller att stoppa en ohälsosam viktuppgång.
Här är konkreta tips på vad du som förälder kan påverka:
Måltidsordning
När en måltid serveras och erbjuda en tydlig måltidsordning (frukost, lunch och middag + 2-3 mellanmål) är viktigt för att skapa en struktur. Mellanmålen är viktiga och ger energi för att klara skolarbete och träningar samt för återhämtning och vila.
Vad som finns hemma
Det är du som handlar och det är du som bestämmer, välj hälsosamma livsmedel och leta gärna efter nyckelhålsmärkningen.
Hur mycket ska ditt barn/ ungdom äta?
Ta hjälp av Livsmedelsverket som tydligt säger en portion per person
Äta tillsammans
Att äta tillsammans med familjen har en rad positiva effekter, bland annat har man sett i studier att barn som äter tillsammans med vårdnadshavare tenderar att äta mer grönsaker.
Hjälp finns - ta den!
Att du tar hjälp när den finns, det är modigt! Lär dig fakta om näringslära och fysisk aktivitet. Skippa skam och skuld alla vi gör så gott vi kan och tillsammans så klarar vi mer än vi tror
Att stötta barn och unga med övervikt och fetma kan kännas både utmanande och svårt, men vi hoppas att de handfasta tipsen ovan ska hjälpa er ett steg på vägen. Det finns även mer hjälp att få exempelvis via BVC eller vårdcentralen. Du kan även läsa mer om Karolina och hennes arbete med att stötta såväl familjer som barn och unga här.