17 okt 2019

Fredagsmystips med Niklas Ekstedt - Grönsaksdipp

Tillsammans med stjärnkocken Niklas Ekstedt tog Generation Pep fram enkla och goda receptfilmer för att inspirera till hälsosamma mål i vardagen år 2017. Niklas Ekstedts fredagsmysknep är en av dessa och är ett enkelt recept på hur grönsaker lätt kan ta plats på helgens gottebord.

Små förändringar gör stor skillnad, och att ge valmöjligheten att äta frukt och grönt skapar förutsättningar för att barn och unga skapar goda vanor. Det gäller även under fredagsmyset! I en av fem receptfilmer framtagna år 2017 i samarbete med Generation Pep visar Niklas Ekstedt hur du enkelt kan skapa gröna alternativ till chips och dipp under fredagsmyset.

Recept: Kronärtskocka, hyvlade grönsaker och dipp

4 portioner

  • 2 st kronärtskocka
  • 1 st citron
  • 2-4 blandade grönsaker; morot, endive, gurka, fänkål

Gör så här:

  1. Lägg kronärtskockorna i en stor kastrull och täck med vatten
  2. Tillsätt 2 msk salt och en citron delad på hälften
  3. Lägg på en tallrik, något mindre än kastrullen, som tynger ner kronärtskockorna under vattnet
  4. Koka på medelhög värme ca 30 minuter, den är klar när bladen släpper lätt från skockan
  5. Skär grönsaker och servera med dippsås

Recept: Hummus

  • 750 g kikärtor, kokta
  • 50 g tahini
  • 100 g olivolja
  • 100 g vatten
  • 50 g citronjuice
  • 10 g spiskummin
  • 5 g chilipulver
  • 3 st vitlöksklyftor, blancherade

Gör så här:

  1. Mixa alla ingredienserna i en matberedare
  2. Smaka upp salt och ev mer kryddor och citronjuice

Recept: Morotskräm

  • 4 st stora morötter
  • 1 msk hackad syltad ingefära
  • 2 tsk ättika
  • 4 msk kallpressad rapsolja
  • 1 tsk salt

Gör så här:

  1. Skala och skär morötterna i ca 1 cm
  2. Täck morötterna med vatten och koka dem mjuka i en kannmixer
  3. Mixa morötterna släta med ättika och syltad ingefära. Tillsätt ev vatten för att det skall gå runt i mixern
  4. Fortsätt mixa och till sätt oljan försiktigt i jämn stråle
  5. Smaka av med salt och eventuellt mer ättika

Om Niklas Ekstedt

Niklas Ekstedt är kock, restaurangägare och har varit programledare i tv. Niklas har även skrivit 5 kokböcker, varav en är ”Mitt Barn äter allt: men det är såklart inte sant”, skriven tillsammans med Christian Daun och handlar just om kost för barn.