16 jan 2022

Årets Peppare har ett nytt pris!

Den 17 januari delas priset till Årets Peppare ut vid Idrottsgalan. Nytt för i år är att pristagaren kommer få ett nytt pris. Thomas Karlsson är skulptör och har tagit fram fem stycken statyetter som de kommande åren kommer delas ut till Årets Peppare. Vi kommer låta priset lanseras först vid utdelningen, men har redan nu pratat med Thomas om hans tankar bakom skapandet av priset.

Berätta, vad var viktigt för dig när du formgav priset för Årets Peppare?

Glad och roligt att få frågan. Det var lite av en utmaning då jag primärt jobbar med papper, men nu ska det vara något mer hållbart. Jag började med att tittat på andra priser och för att hitta inspiration. För mig har det varit viktigt att priset syns i Tv:n då det tas emot, och att det återspeglar en galakväll och det faktum att det delas ut vid ett väldigt högtidligt sammanhang.

Jag har valt att jobba med gjutharts och iriserande cellofan papper, tanken är att priset ska skifta färg efter ljuset och dagens alla timmar. Jag har lekt med en kombination av bokstäver, en slags bokstavsakrobatik, som tillsammans bildar ett lekfullt tecken och blir till en statyett. Jag har skapat fem stycken statyetter med olika skiftningar i färg, vilket gör att de är lika men ändå unika likt en pristagare från år till år.

Vad betyder begreppet peppare för dig?

För mig är en peppare någon som inspirerar och kan få andra att känna stolthet över det som hen gör. Jag har försökt att behålla en kreativitet under arbetet med priset och hoppas att det återspeglas i priset och vad det är menat för.

Vad hoppas du att de som får priset ska känna när de tittar på statyetten?

Glädje och stolthet, jag vill att de ska känna att detta pris har jag förtjänat och det främjar lusten att fortsätta arbetet.

Thomas Karlsson med skulpturer av olika djur.

Thomas Karlsson med sina skulpturer av djur. Priset Årets Peppare visas på Idrottsgalan den 17 januari 2022.

Vill du se mer av Thomas verk så kan du besöka hans pågående utställning i Stockholm på Sveavägen 20 och/eller Malmskillnadsgatan 29. Öppet på vardagar mellan kl 9-18. Thomas arbetar också med den konstnärliga utformningen för den nya tunnelbanestationen, Nacka Station.