12 jan 2021

Anna-Karena Runstål Zahn – grundare till konceptet Born To Move

Denna vecka besöks våra sociala medier av Anna-Karena Runstål Zahn, grundare till konceptet Born To Move, enkel och kul träning för barn. I denna intervju får vi lära känna Anna lite mer, och ta del av hennes tankar som ledde fram till konceptet.

Hej Anna, så roligt att du vill gästa våra sociala medier, kan inte du berätta lite mer om dig och din bakgrund.

Jag har med min bakgrund som utbildad dansare och danspedagog arbetat med dans och rörelse i över 35 år såväl i Sverige som utomlands.

2010 tog jag fram ett dans- och träningskoncept för barn som hjälper instruktörer, Idrottslärare m.fl. att på ett kvalitetssäkrat sätt få fler barn att vilja röra på sig, utveckla deras motorik, balans, koordination, rumsmedvetenhet etc. Det hjälper också barn att genom fantasi komma i kontakt med sina olika känslor.

Hur kom du fram till den här idén?

En av anledningarna till att idèn föddes var, att alltid när jag själv skulle sätta ihop mina klasser tyckte det var svårt att hitta bra musik som var anpassade för barn. Musiken som fanns hade barnen oftast redan tränat till på förskolan /skolan och dom behövde något annat nytt på sina fritidsaktiviteter. Jag tog kontakt med producenten Dick Örnå och låtskrivaren Hanna Stockzell och tillsammans började vi skapa musik som var lika produktionsmässigt ”på riktigt” som ”vuxen musik”, men med texter och budskap som är anpassade efter dom olika åldersgrupperna.

Vilka fördelar finns med att jobba på det sättet med musiken?

Barn i denna ålder lär sig ofta lättast auditivt därför lade vi in koreografin i låtarna vilket var väldigt unikt. Barnen lärde sig då lättare vilka steg och rörelser som skulle komma eftersom dom fanns med i tex refrängen.

Något annat som är unikt är att 4-5 års programmet är uppbyggda på olika teman som följer skolans läroplan. Vi skriver musiken runt olika teman som innehåller fakta på så sätt får barnen lära sig fakta och får kunskap i olika ämnen samtidigt som dom är fysiskt aktiva. Detta är ett unikt sätt att arbeta på då barnen både får såväl fysisk som intellektuell stimulans samtidigt.

Vårt sätt att arbeta på stimulerar också barnens inlärningsförmåga på ett lekfullt sätt.

För vilka åldrar finns konceptet?

Åldersgrupperna är indelade i 2-3 år, 4-5 år, 6-7 år och sen finns det även 8-12 och 13-16 år. I dom grupperna över 8 år använder vi inte egenproducerad musik.

Idag finns ju ditt koncept över hela världen, hur gick det till?

Konceptet blev snabbt en succé i Sverige och Norden och användes bland annat på SVT ”Sommarlovsmorgon” under 10 veckor. Det multinationella gruppträningsföretaget Les Mills fick snabbt upp ögonen för mitt koncept och resten är historia.

Sedan 2013 heter konceptet numera Born To Move och finns i fler än 25 länder. Born To Move används flitigt i skolor, på fritidsanläggningar, gym m.m runt om i världen. Det finns även som barnprogram på TV på Nya Zealand Born To Move har också ett stort samarbete med Unicef kids power som hjälper barn från olika kulturer och samhällsgrupper att bli mer fysiskt aktiva.