25 aug 2020

”Värsta Bästa Hälsan”, en bok för att stötta unga om en hälsosam livsstil

Maria Dufva är kriminolog och jobbar med barn som utsatts för brott, men har med tiden specialiserat sig på brott på nätet. Hon föreläser för barn, unga föräldrar och skolpersonal och är ofta inbjuden att kommentera aktuella händelser som rör barns säkerhet på nätet i olika medier. Hennes senaste bok ”Värsta Bästa Hälsan” som är ett samarbete med Generation Pep har nyligen släppts och vi har passat på att ställa lite frågor till Maria om boken.

Varför ville du skriva "Värsta bästa hälsan"?

Det kändes som en alldeles självklar uppföljare till Värsta bästa nätet och typ alla barn har frågat efter nästa bok. VBN handlade mer om brott, men alla utsätts inte för brott och därför behövdes VBH för att lyfta det som vi alla - barn som vuxna - behöver vara än mer noggranna med idag: hur vår hälsa påverkas av den digitaliserade nutiden vi lever i och hur vi kan se till att må så bra som möjligt.

Du möter en hel del barn och unga i ditt arbete, vad upplever du är den största hälsoutmaningen för barn och unga idag?

Oj, det är olika för oss alla, men generellt skulle jag säga att många berättar om att de får problem med stillasittandet och sömnen. De flesta elever i Sverige får fin skolmat och kan äta massa grönsaker i skolan, även om det inte serveras hemma, men många vet att de inte rör på sig som de borde och att de inte sover så som kroppen och hjärnan behöver.

Vad kan vuxna göra för att stötta barn och unga till ett mer hälsosamt liv?

Vi både kan och ska ta vårt ansvar och det gör vi inte idag. Många vuxna tar inte hand om sig själva heller och slarvar med både kost, motion och sömn. Många vuxna vittnar om att de har svårt att släppa skärmen och då blir det lätt så att barnen gör som de vuxna gör. Men det går om vi verkligen vill!

Hur vill du att man ska använda boken?

Allt mitt arbete syftar till att få igång samtal: boken ska helst läsas av både barnen och de vuxna - gärna tillsammans eller var och en för sig - det viktiga är att boken leder till samtal. Det finns inga självklara och enkla lösningar på allt, men att våga börja prata och berätta är det viktigaste som finns. Tystnad om problem leder ingen vart. Läsa, prata och lyssna är grunden för ett framtida förändringsarbete.

Om Värsta Bästa Hälsan

För barnen är livet med de digitala skärmarna fullt av möjligheter. Men det kan också ge problem. Appar och spel som skapats för att framkalla belöningshormoner får oss att sitta stilla och slarva med mat och sömn. I ”Värsta bästa hälsan” vänder sig Maria Dufva till de unga och förklarar med hjälp av experter på motion, kost, sömn och psykisk hälsa hur ”skärmande” kan påverka måendet. Boken är full med fakta, råd och verkliga berättelser från barn som Maria mött i sitt arbete som kriminolog och föreläsare på skolor. Hon träffar ofta barn som känner sig beroende av mobilen och undrar hur de kan bryta mönstret. Det här är uppföljaren till ”Värsta bästa nätet” som sålts i över 150 000 exemplar. Boken ingår i ett samarbete med Generation Pep.

Foto: Maria Östlin