23 okt 2020

Intervju: Anders Hansen om "Hjärnstark" för barn och unga

Vår ambassadör Anders Hansen har släppt en nyversion av sin bok "Hjärnstark" som vänder sig till barn och unga. Här berättar Anders om varför han valde att ge ut boken i ny tappning, och hur en som vuxen kan använda boken i samtal med barn och unga i sin närhet.

Anders, kan du berätta kort om bokens innehåll och vem boken är tänkt till?

När Hjärnstark kom ut märkte jag att effekterna på vår hjärna av fysisk aktivitet motiverade många att röra på sig, framför allt de som inte var så fysiskt aktiva, och det var såklart fantastiskt. Unga är tyvärr alldeles för inaktiva vilket är synd för det gör att de både mår och fungerar sämre än de skulle kunna göra, dessutom grundlägger vi motionsvanor när vi är barn och tonåringar.

Succesivt började jag fundera på om man skulle kunna försöka använda forskningen om hur hjärnan påverkas till att motivera unga. Men jag har aldrig skrivit för barn och då kom mitt förlag med idén att låta Mats Wänblad, som är extremt duktig barnboksförfattare, att göra det. Tillsammans fokuserade Jag och Mats på forskningen om hur barns och ungdomars hjärna påverkas, hur kan det tillexempel komma sig att man bli bättre på dataspel om man motionerar, för det blir man faktiskt! Vi la också ner mycket jobb på att berätta om hjärnan, kroppens överlägset mest spännande organ!

Hur kan man som förälder använda boken tillsammans med sitt barn?

Att läsa den tillsammans med sitt barn är nog en bra ide. Vi har utgått från "whats in it for me", dvs vad kan jag vinna på att vara fysiskt aktiv. Vi har också arbetat mycket på att visa alla fantastiska effekter i hjärnan för de tror jag barn är minst lika fascinerade av som vuxna! Vårt mål är att visa på ett kul men korrekt sätt att fysisk aktivitet inte handlar om prestation eller att bli vald till ett lag utan om att fungera så bra som möjligt och må så bra som möjligt.

Vad är ditt bästa tips för att bli hjärnstark som barn eller ungdom?

Att lära sig mer om det här. Om man lär sig om allt som händer i både kroppen och knoppen när man motionerar, och inser hur vi människor som art är byggda för rörelse då kommer motivationen nästan som ett brev på posten. Inte nödvändigtvis motivation att sporta men motivation att vara mer fysiskt aktiv i vardagen som att cykla till skolan eller gå ut och leka på rasten.​