09 maj 2021

Goda och enkla vardagsrecept från Diestens Val

Söker du inspiration för nya, enkla vardagsrecept som inte tummar på smaken och samtidigt är ett bra val för hela familjen? Här har vi samlat fem recept framtagna av Dietisten Val som passar lika bra på en måndag som en lyxig lördagsmiddag för både stora och små. 

Sötpotatisvåfflor

Ingredienser för 4-6 portioner (ca 4-6 våfflor):

1kg sötpotatis
1dl majsstärkelse
4 ägg
Lite salt

Till servering:

Keso
Citron
Chiliflakes
Ruccola (eller annan favoritsallad!)

Gör så här:

Skala och riv sötpotatis fint. Lägg i ett durksslag och pressa ut så mycket vätska som möjligt. Blanda sötpotatis med majsstärkelse, ägg och lite salt. Hetta upp våffeljärnet, smörj med lite rapsolja och grädda våfflorna tills de är gyllene. 🧡 Servera nygräddade våfflor med keso, cironzest, ruccola, chiliflakes och en citronklyfta att pressa över.

Slarvig pastagratäng

Ingredienser för fyra portioner:

1 aubergine
250g pasta
1dl röda linser
1dl solrosfrön
2 burkar arrabiata- tomatsås á 420g
2dl lätt crème fraiche eller havregrädde
1dl vatten
(ev. 150g fetaost)

Förslag till servering:

Tomatsallad

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och dela aubergine i sockerbitsstora bitar. Lägg aubergine i en ugnsform och häll på pasta, linser och solrosfrön. Blanda runt med tomatsås, créme fraiche och 1dl vatten. Ställ i ugn ca 25 min. Känn med en sticka så att pastan är lagom mjuk. Toppa om du vill med fetaost och klart!

Kikärtspannkakor

Ingredienser för fyra portioner:

2 tetrapack kikärtor
8 del havredryck
4 dl dinkelmjöl
4 ägg
0,5 tsk salt

Gör så här:

Mixa 2 tetra avsköljda kikärtor med 8dl havredryck, 4dl dinkelmjöl, 4 ägg och 0,5tsk salt. Stek pannkisar i lite rapsolja och lägg på hög. Varva med ett lass bär och vispad grädde-eller kokosgrädde. Eller välj de tillbehör som du gillar!

Allt i ett citrontorsk

Ingredienser för fyra portioner:

800g potatis
1 kruka basilika
1 citron + 2 msk citronjuice
1klyfta vitlök
4 torskfiléer
300g körsbärstomater på kvist
1 pkt fetaost
100g kalamataoliver

Att ha hemma:

olivolja, 1 tsk honung, salt och peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Dela potatisen om den är stor och lägg i en ugnssäker form, ringla på olja och ställ i i ugnen ca 20 min.

Mixa under tiden basilika med 2 msk citronjuice, 0,5dl olja, vitlök, honung och smaka av med salt.

Dela citronen på hälften och lägg i ugnsplåten ihop med torsk, fetaost, tomter och oliver. Strö på salt och peppar och ställ tillbaka formen i ugnen ca 15 min. Ringla basilikaoljan över formen och servera direkt.

Mer inspiration:

Dietistens Val är en del av Generation Peps nätverk och står bakom vår vision. På deras Instagram hittar du fler goda och hälsosamma recept: Instagram @dietistensval