20 okt 2019

Frukosttips med Niklas Ekstedt - Blåbärsyoghurt och müsli

Tillsammans med stjärnkocken Niklas Ekstedt tog Generation Pep fram enkla och goda receptfilmer för att inspirera till hälsosamma mål i vardagen år 2017. Niklas Ekstedts frukostknep är en av dessa filmer och är en hemmagjord smaksatt yoghurt med blåbär och banan.

Många vet att naturell yoghurt är att föredra framför dess smaksatta kompis i affären som ofta innehåller mycket tillsatt socker. Men det betyder inte att man behöver skippa smaksatt yoghurt helt! I en av fem receptfilmer framtagna år 2017 visar stjärnkocken Niklas Ekstedt i samarbete med Generation Pep hur man enkel gör smaksatt yoghurt hemma med frukt och bär.

Recept: Hemgjord blåbärsyoghurt

4 portioner

  • 2 nävar frysta blåbär
  • 1 st banan
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl yoghurt

Gör så här:

  1. Mixa frysta bär, banan, yoghurt och mjölk
  2. Servera med müsli och rivet limeskal om så önskas

Recept: Rostad müsli

Hemmagjord müsli:

  • ½ dl linfrön
  • ½ dl solrosfrön
  • ½ dl pumpafrön
  • ½ dl riven kokos
  • ½ dl blandade nötter
  • ½ dl torkade bär/frukt tex äpple, banan, blåbär, tranbär
  • 2 tsk mald kanel

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180°C utan fläkt
  2. Hacka nötterna grovt
  3. Blanda med fröna och sprid ut på en plåt
  4. Rosta i ugn ca 8-10 minuter tills att dem får lite färg, rör runt varannan minut
  5. Ta ut från ugnen, låt svalna och blanda med torkade bär och kanel

Om Niklas Ekstedt

Niklas Ekstedt är kock, restaurangägare och har varit programledare i tv. Niklas har även skrivit 5 kokböcker, varav en är ”Mitt Barn äter allt: men det är såklart inte sant”, skriven tillsammans med Christian Daun och handlar just om kost för barn.