01 okt 2024

Allemansrättens dag 2024 firades med vandring i Örebro

Den 20 september uppmärksammades Allemansrättens dag för tredje året i rad, denna gång med fokus på Örebros skogsområden. Evenemanget syftar till att öka medvetenheten om allemansrätten och inspirera fler att komma ut och finna rörelseglädje i naturen. 

Representanter från Örebro kommun ledde en tre timmar lång vandring genom natursköna omgivningar och inspirerande lekmiljöer. Med på vandringen var Prins Daniel, Generation Pep, Svenskt Friluftsliv, RevolutionRace, representanter från det lokala friluftslivet, politiker och kommunala tjänstemän från Örebro kommun samt representanter från Örebro län. 

Vandringen startade i utkanten av Lundby och sträckte sig över Vivallakullen, genom Hjärstaskogen och fram till Baronbackarnas stadsdelspark. Totalt blev det en sträcka på närmare 7km, med fokus på informella samtal och korta stopp med information om platserna vi passerade längs med vägen.  

Örebro kommun har under en längre tid arbetat målmedvetet för att förbättra invånarnas möjligheter och tillgång till natur, friluftsområden och parker. Detta initiativ går under benämningen "Natur för alla". I det arbetet är Allemansrätten en förutsättning. Denna frihet att röra sig i naturen är en viktig del av kommunens strategi för att främja en hälsosam livsstil och öka livskvaliteten. 

Längs med vandringen fick deltagarna ta del av tankarna bakom de olika platserna och hur kommunen jobbat med både natur för alla, vikten av skyddad natur, reservat runt staden, betydelse av motionsspår, lekotoper*, levande leklandskap samt kreativa lärmiljöer som bjuder in till lek i naturen. Vi fick även höra hur man kan binda ihop bostadsområden med olika socioekonomiska förutsättningar och hur naturen skapar en mötesplats istället för barriär.  

En rad olika aktiviteter fick deltagarna prova på längs med vägen såsom balansgång på en låghöjdsbana, utforskande av nybyggda lekparker samt möte med skolbarn från en anpassad grundskola. På flertalet ställen har platserna fått växa fram tillsammans med barnen, där barnen har fått vara medskapare och delaktiga i projekten kring utformning av naturmiljö.  

Örebro visade på natur i olika former, som får folk att må bättre både fysiskt och psykiskt. Dagen genomsyrades av fokus på både folkhälsa och barnkonventionen i fokus.  

 

*Lekotoper är naturlika miljöer som både erbjuder lekvärden och ekosystemtjänster. Det är miljöer där lek och landskap är sammanflätade.  
Definition från Lekotoper – vägledning för naturlika gröna leklandskap https://urbio.se/wp-content/uploads/2024/01/Lekotoper_Vagledning_Urbio.pdf framtagen av Urbio och Örebro kommun inom det Vinnovafinansierade projektet Hållbara lekmiljöer i staden.