Verktyg i ert arbete

Verktyg i ert arbete

Vi vill göra det så enkelt som möjligt för er att komma igång med ert arbete. Här hittar ni ett antal checklistor som kan underlätta. Vi vill också uppmuntra er till att skapa ett hälsoteam för att strukturera upp arbetet och fördela ansvaret i arbetsgruppen. Här nedan hittar du mer information om dessa delar, men också material ni kan använda för att berätta om Pep Förskola både i presentationsform och som affischer.

Skapa ett hälsoteam

Innan ni skapar ert hälsteam så rekommenderar vi att ni går igenom våra faktadelar samt tar del av de kunskapshöjande filmerna om kost, detta lägger grunden till varför det är viktig att formulera en policy kring rörelse och hälsosam mat och behöver vara en del av förskolans dagliga arbete.

Nästa steg är att sätta ihop ett Hälsoteam. Klicka på Läs mer för att komma igång.

För att driva ett välfungerande hälsoarbete så behövs ett team som tar ansvar för frågan och arbetar tillsammans- ett hälsoteam. Ett hälsoteam kan ansvara för att undersöka och föreslå strukturella förändringar inom ramen för förskoledagen.​ De kan inspirera och stötta kollegorna och barnen, samt tar ansvar för att planera och genomföra aktiviteter som passar in i förskolans verksamhet.​

I vår checklista Skapa ett Hälsoteam får ni hjälp i det systematiska arbetet. Den innehåller punkter som kan stötta processen och samtidigt ge er utrymme att forma ert team och en egen policy att arbeta utifrån.

Skapa ett hälsoteam.pdf

Alla som skapar ett Hälsoteam får ett intyg av Generation pep som ni kan sätta upp på förskolan och visa för föräldrarna. För att få intyget ska ni:

  • Forma ert hälsoteam.
  • Avsätta tid och sätta upp mål för vad er policy ska innefatta.
  • Börja arbeta med genomförandet.
  • Maila oss på pepforskola@generationpep.se berätta om ert arbete ni nu påbörjat och hur ni format er policy!

Nedan finner ni några citat från andra förskolor som kommit igång med sitt arbete och berättar hur de gjort!

"Varje dag på samlingen har vi en rörelseaktivitet, ofta projicerad såsom Bamsegympa, Klicken med vänner, Friskis och Svettis osv. Många av dessa har vi hittat via Generation Pep." - Förskola Villa Villekulla, Storuman.

"Vi arbetar aktivt med lärarledda rörelseträningar i våra barngrupper två gånger per dag. Vi informerar föräldrarna via blogg varje vecka vad deras barn är med om och påtalar även där vikten av att barn rör på sig, äter näringsriktig kost och får återhämtning. Vi har gjort hinderbanor med barnen ute och inne och detta är mycket uppskattat hos barnen!" - Silverstjärnans föräldrakooperativ.

Aktiviteter för att komma igång

Vi tror att det enklaste sättet att komma igång är att ha ett hälsoteam på plats och sedan börja jobba med övriga delar, men det bestämmer ni själva. Vill ni kan ni såklart även gå direkt på utan att starta ett hälsoteam. För att stötta i er att komma igång har vi dels tagit fram en checklista för hur ni kan arbeta med Pep Förskola samt en rad konkreta verktyg som affischer, rörelseschema och så vidare för att underlätta arbetet.

Checklistor

Här finns checklistor för att underlätta för er att följa ert arbete inom de olika delarna i Generation Pep Förskola.

Kom igång med Generation Pep Förskola.pdf

Checklista för rörelse, mat och föräldrainkludering.pdf

Rörelseschema

Vi rekommenderar två organiserade rörelseaktiviteter om dagen, korta eller långa väljer ni. För att systematisera arbetet har vi tagit fram dels ett rörelseschema där ni kan skriva in veckans aktiviteter, men också ett mer utförligt schema över hela förskoledagen som också går att anpassa efter er verklighet.​

Pep Förskola - A4 - rörelseschema.pptx

Schema för en peppig förskoledag.pptx

Ät en regnbåge

Vi alla mår bra av att äta varierat. Med hjälp av detta veckoschema kan barnen på förskolan själva få kryssa i vilka färger på grönsaker och frukter som de ätit idag. Vi uppmuntrar dem då till att testa olika grönsaker och frukter! Kan de få i sig regnbågens alla färger? Vilka grönsaker åt de hemma till middag? Vill ni kan ni såklart även skicka detta till föräldrar så att barnen kan använda det även hemma.

Ät en regnbåge om dagen.pdf

Presentationsmaterial

I den mån ni vill berätta om ert arbete har vi tagit fram ett antal affischer samt en presentation med målsman och till viss del även barnen som målgrupp. Detta har vi samlat nedan.

Affischer

Vi har tagit fram affischer för att ni ska kunna peppifiera er förskola. De flesta affischerna har barnen som målgrupp och är ett sätt att uppmuntra barnen att röra på sig eller söka mer kunskap om rörelse och hälsosam mat. Två av affischerna är mer informativa för att berätta mer om arbetet.

Om Generation Pep Förskola

Pep Förskola - affischer A4 - Vi är pepp på våra barns hälsa.pdf

Pep Förskola - affischer A4 - På vår förskola ska alla barn må bra.pdf

Rörelse

Pep Förskola - affischer A4 - Du blir gladare av att röra på dig.pdf

Pep Förskola - affischer A4 - Krysshoppa tillsammans.pdf

Pep Förskola - affischer A4 - Har du suttit stilla för länge.pdf

Mat

Pep Förskola - affischer A4 - En frukt om dagen är bra för magen.pdf

Pep Förskola - affischer A4 - Har du ätit grönsaker idag.pdf

Pep Förskola - affischer A4 - Vilka färger har dina frukter och grönsaker idag.pdf

Presentation

För att informera all personal på förskolan om vad Generation Pep Förskola är och ge grundläggande kunskap om barn och ungas hälsa så har vi tagit fram en powerpointpresentation som ni kan använda på exempelvis APT. Denna presentation kan ni också modifiera om ni vill använda den exempelvis vid föräldramöte.

4.3 Standardpresentation Generation Pep Förskola 2020.pptx

Övrigt material

Inom ramen för Generation Pep Förskola har ni tillgång till övrigt material, bland annat en lärarhandledning för boken SagaSagor. Vi kommer fylla på med mer material i den mån det tas fram.

Lärarhandledning till Sagasagor - Fiffiga kroppen och finurliga knoppen

Boken Sagasagor - Fiffiga kroppen och finurliga knoppen förmedlar budskapet om vikten av att röra på sig på ett fantasifullt och lustfyllt sätt, och pratar om de positiva hälsoeffekter som det innebär att röra på sig en timme om dagen. Boken kan användas som ett pedagogiskt verktyg inom förskolan och därför har Generation Pep tillsammans med Norlanda Förskolor och Bonnier Carlsen tagit fram en lärarhandledning, som ger inspiration till hur ni kan använda boken i ert arbete och läsa den tillsammans med barnen. Här nedan hittar du lärarhandledningen som PDF samt ett frukt- och grönsaksbingo och rörelseloppa i Saga-manér.

Lärarhandledning: Sagasagor - Fiffiga kroppen och finurliga knoppen.pdf

Frukt och grönsaksbingo i Saga-manér.pdf

Rörelseloppa i Saga-manér.pdf

Handledning i 4-dimensionell högläsning

Handledningen i 4-dimensionell högläsning ger inspiration till hur du kan arbeta med teater och skapande verksamhet utifrån en bok om rörelse och kost tillsammans med karaktärerna Saga och Samir. Genom läsning utvecklar barn språk, fantasi och identitet, och boken blir en ingång till faktakunskaper, filosofiskt tänkande och kan ge inspiration till lek och rörelse. Handledningen är framtagen i samarbete med Läsfrämjarinstitutet.

LFIs handledning i 4-dimensionell högläsning.pdf