Receptbank

Receptbank

Här har vi samlat en rad recept för att underlätta er måltidsplanering. Kanske kan recepten också fungera som en inspiration att hitta på nya spännande recept.

Alla recept följer de Nordiska Näringsrekommendationerna (NNR23). Om inte annat anges är de skapta för 50 barnportioner, men i alla recept är det möjligt att förändra antalet portioner. Recepten kommer både från Norlandia Förskolors kulinariska råd inom ramen för konceptet Mat med Smak, Matkassen Västra i Götalandsregionen samt FriskMat. Här finns också Månadens grönsak, recepten till varje grönsak passar utmärkt att dela med vårdnadshavare och inspirera till matlagning hemma.

Veckomenyer

I Generation Pep Förskolas veckomenyer får du fem recept per vecka som är framtagna och utvalda för att tillsammans skapa en näringsrik och varierad veckomeny för barn i förskolan. Veckomeny 1-4 är framtagna tillsammans med Norlandia Förskolors kulinariska råd inom ramen för Norlandias koncept Mat med Smak. Veckomeny 5-7 är framtagna tillsammans med Frisk Mat.

Veckomeny 7.pdf

Veckomeny 6.pdf

Veckomeny 5.pdf

Veckomeny 4.pdf

Veckomeny 3.pdf

Veckomeny 2.pdf

Veckomeny 1.pdf

Matnyfiken

Till veckomeny 5-7 finns nedladdningsbart material från Matnyfiken. Mer inspiration och material från Matnyfiken finns att ta del av på matnyfiken.se.

Veckomeny 7 - Tema Fantasi, Rita och Skriv.pdf

Veckomeny 6 - Tema Pyssel.pdf

Veckomeny 5 - Tema Smaker.pdf

Mellanmålsrecept från Generation Pep

Söker du mellistips? Här hittar du enkla receptfilmer framtagna av Generation Pep samt Martin & Servera.

Enkla och goda receptfilmer

I de här filmerna får du tips på goda, hälsosamma och enkla mellisrecept som kan göras i både stor och liten skala. Filmerna är framtagna av Generation Pep samt av Martin & Servera.

 

 

 

Melliskockarnas mellanmålstips

Melliskockarna är ett initiativ från ICA där hela förskolegrupper eller fritidsklasser får lära sig laga goda och enkla mellanmål med inspiration av Mat-Tina samt ett roligt läromaterial. Här hittar du tre goda recept att testa på er förskola.

Mellistips och Kalasgott från Matkassen VGR

Söker du något extra gott eller är sugen på mer mellanmålstips? Här hittar du recept från Matkassen i Västra Götalandsregionen. Recepten är framtagna av legitimerade dietister med syftet att främja en god hälsa och miljö. För mer information om konceptet Matkassen och för mer tips på hälsosamma recept, kika in på vgregion.se/matkassen.

Månadens grönsak - teman och recept

Genom att arbeta med månadens grönsak så kan du både inspirera barnen att testa nya smaker och konsistenser, men också lära dem nya saker om dem. Vi rekommenderar att ni använder recepten i era månadsutskick till vårdnadshavare och uppmuntra till att laga maträtten hemma tillsammans med barnet. På det sättet involverar ni dem i ert arbete. Kanske vill ni skicka med någon rolig information om månadens grönsak hem tillsammans med den färglagda grönsaken eller berätta vilka rekommendationerna kring frukt, bär och grönsaker som vi har i de nordiska näringsrekommendationerna!

Alla recepten är framtagna av våra samarbetspartners, ICA och barndietisten Sara Ask. Du kan behöva vara uppmärksam på allergener i recepten, utesluta nötter eller byta ut komjölksprodukter till mjölkfria alternativ.

Förskolekokboken: Framtidens mat - för framtidens människor

Runt lunchborden i förskolan läggs grunden till framtidens matvanor. Och de smaker som introduceras tidigt blir självklara för morgondagens vuxna. Här hittar du inspiration från Martin & Servera. Vegetariska recept, pedagogiska knep och svinnsmarta tips från några av Sveriges alla fantastiska förskolekockar och matpedagoger.

Länk till Förskolekokboken från Martin & Servera här: Den Gröna Förskolekokboken