Pep Kiosk
Majoriteten av barn och unga i Sverige äter idag för lite av det kroppen behöver för att må bra. Verktyget Pep Kiosk är framtaget som ett stöd för kommuner, skolor, föreningar och andra aktörer för att enklare kunna erbjuda ett mer hälsosamt mellanmålsutbud för barn och unga.
Pep Kiosks mål är att förenkla arbetet med att skapa en hälsosam kiosk. Verktyget baseras på de Nordiska näringsrekommendationerna. I verktyget hittar du:
- En steg för steg-guide och tips i ert arbete för att komplettera och skapa ett mer hälsosamt utbud
- Konkreta förslag på produkter, menyer och recept
- Kunskapsmaterial
En kiosk kan göra skillnad – 5 anledningar till att erbjuda hälsosamma alternativ
En kiosk kan göra skillnad för barn och ungas hälsa. Genom att erbjuda hälsosamma alternativ till ett likvärdigt pris bidrar det till en hälsofrämjande matmiljö för barns rätt till bästa möjliga hälsa!
- Idag äter knappt 1 av 10 barn och ungdomar så mycket frukt, grönsaker och fisk som de behöver enligt kostråden.
- Samtidigt vet vi att det är viktigt att äta hälsosam och näringsrik mat för att vi ska orka mer och må bättre. För barn och unga är det extra viktigt att äta varierat och regelbundet, för att de ska växa och utvecklas på bästa sätt.
- Enligt barnkonventionen, som är svensk lag sedan 2020, har alla barn rätt till bästa möjliga hälsa. En viktig förutsättning för barns hälsa är att de får i sig näringsrik och hälsosam mat.
- Enligt FN:s barnrättskommitté är det viktigt att vi skapar hälsofrämjande och underlättande miljöer för barn, begränsar exponeringen, marknadsföringen och tillgängligheten för så kallad snabbmat (innehåller höga halter av fett, socker och salt samtidigt som den ofta är både energirik och näringsfattig) speciellt i skolor och på andra platser där barn och unga ofta vistas.
- Barn är beroende av vuxna för att få tillgång till hälsofrämjande matmiljöer, där det är lätt för dem att välja rätt.
Läs mer i denna pdf och dela argumenten med dina kollegor!
Dags att sätta igång med Pep Kiosk!
4 enkla tips att börja med
Medan ni börjar arbetet med checklistan nedan kommer här fyra enkla tips ni kan börja med att göra redan nu.
- Erbjud frukt och grönt
- Erbjud vatten och icke-sockersötade drycker
- Erbjud Nyckelhålsmärkta produkter
- Placera de hälsosamma alternativen för att göra det lättare att välja rätt – både i caféet eller kiosken och på menyn
Checklista – en steg för steg-guide
Nulägeskoll/Checklista
Dags att sätta igång! För att enkelt komma igång med att skapa en hälsosam kiosk har vi tagit fram en checklista att följa.
1. Involvera beröra parter för förankring
- Samla beslutsfattare och andra berörda partner och gå igenom följande frågor och steg nedan för att skapa en förankring inom er organisation
2. Barnens perspektiv - diskutera och tänk till kring följande frågor:
- Främjar ert nuvarande utbud barns hälsa?
- Möjliggör prissättningen på produkter att alla kan ta del av det hälsosamma utbudet?
- Har barn involverats och fått tycka till gällande utbudet?
3. Skapa ett hälsosamt utbud - Se över utbudet idag
- Säkerställ att det i så stor mån som möjligt erbjuds hälsosamma alternativ att välja på.
- Välj Nyckelhålsmärkta produkter när det är möjligt. Nyckelhålet guidar till hälsosammare alternativ. Läs mer om Nyckelhålet här
- Om ni önskar servera sötsaker, erbjud dessa en bestämd dag i veckan eller vid speciella tillfällen
- För inspiration och tips, se menyförslag här
- Inspireras av recept här, när ni är klara med checklistan.
4. Produktplacering och marknadsföring
- Placera hälsosamma alternativ centralt på menyer och fronta i caféet eller kiosken – först, tydligast och smidigast att välja
- Prissätt hälsosamma produkter likvärdigt eller billigare än andra produkter
- Balansera reklam, erbjudanden och information riktad mot barnen som fokuserar på hälsosamma alternativ
5. Policy
- Genom att följa och ladda ner vår Policy kan ni på enkelt sätt förklara för era kunder hur ni arbetar för att förbättra barn och ungas möjlighet till ett hälsosamt val
Kunskapsmaterial
Generation Pep
Fakta om hälsosam mat
Pep-rapporten
Nedladdningsbara affischer att använda i sin Pep kiosk
Barnchecklista
Livsmedelsverket
Nationella riktlinjer för måltider i skola
Matutbudet i ungdomars vardag
Hur hälsofrämjande är utbudet av mat och dryck i kommunala simhallar
Om allergier och allergimärkning
Webbinar om nordiska näringsrekommendationerna 2023
En hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion - Återredovisning av regeringsuppdrag
Folkhälsomyndigheten
Matmiljöns betydelse för vår matkonsumtion och hälsa
Skolbarns hälsovanor
Kostpolicy i skolan kan bidra till bättre matvanor
Riksidrottsförbundet
Riksidrottsförbundets kostpolicy
Säker mat i idrottsrörelsen
Övriga
In your face - om barns matmiljö och exponering för matreklam från Hjärt-Lungfonden, Karolinska Institutet och Unicef
Handlingsplan för hälsosamma matvanor från Cancerfonden och Hjärt-Lungfonden