Mer om Sagasagor i hälsosamtal

Mer om Sagasagor i hälsosamtal

Här hittar du bakgrunden till Sagasagor-konceptet och kan även läsa om hur Sagasagor i hälsosamtal är utvärderat.

Om konceptet

Sagasagor–konceptet är ett samverkansprojekt som drivs av de ideella organisationerna Generation Pep och Cancerfonden, som i sin tur samlat expertis och erfarenheter från forskare och professioner som arbetar med levnadsvanor eller inom barnhälsovården.

Skaparna av Sagasagor, illustratören Emma Göthner och författaren Josefine Sundström, har levandegjort de hälsofrämjande budskapen för att skapa det gemensamma hälsospråket mellan barn och vuxna. Bokförlaget Bonnier bidrar pro bono som en brygga för att tillgängliggöra dessa barncentrerade budskap kring hälsosamma levnadsvanor till fler barnfamiljer i vårt samhälle. Flera forskare vid Karolinska Institutet har bidragit till den vetenskapliga utvärderingen av Sagasagor i hälsosamtal där barnhälsovården från totalt nio regioner har varit med och bidragit i resultaten. Mer om utvärderingen kan du läsa här: länk.

Allting började med boken "Sagasagor - fiffiga kroppen och finurliga knoppen" som togs fram i samarbete mellan Generation Pep och Bonnier år 2017. Syftet med boken är att sprida kunskap om hälsosamma levnadsvanor med en vokabulär som fångar barnens intresse genom sagovärlden. Boken har delats ut till över en halv miljon barn över hela landet vid deras 5-årsbesök på BVC.

Utifrån ett identifierat behov från barnhälsovården och som en vidareutveckling av boken skapades en verktygslåda som kallas Sagasagor i hälsosamtal. Sagasagor i hälsosamtal syftar till att förstärka barnhälsovårdens hälsofrämjande och preventiva uppdrag och erbjuder utbildning och material för ett strukturerat och barncentrerat hälsosamtal på barnavårdscentralen. Framför allt är fokus på det hälsofrämjande uppdraget som inkluderar hälsosamtal och screening med alla barn, men verktygslådans olika beståndsdelar kan med fördel även användas vid uppföljningsbesök och med yngre barn.

Utvärdering

Sagasagor i hälsosamtal har utvärderats i ett flertal olika steg. Här kan du läsa mer om olika utvärderingar som publicerats eller genomförs. Vi uppdaterar denna sida så fort de resterande vetenskapliga studierna är publicerade.

År 2022-2023

År 2022 inleddes en kvantitativ utvärdering tillsammans med professor Marie Löf vid Karolinska Institutet. En del av utvärderingen är en typ 1 hybrid effekt-implementeringsstudie som utförs under år 2022-2023 tillsammans med sex regioner (Dalarna, Norrbotten, Värmland, Västernorrland, Västra Götaland och Örebro). 

Studien mäter:

  • Hälsoeffekt: Self-efficacy
    Förälderns tilltro till sig själv att kunna främja goda kost- och rörelsevanor hos sitt barn
  • Implementering: Hur fungerar verktygen på BVC?
    Acceptans, lämplighet, genomförbarhet, användande, långsiktig hållbarhet

Klicka här för att läsa mer mer om studien i studieprotokollet.

Som ett komplement till den kvantitativa studien genomför Region Halland i samarbete med forskare från Tillväxtprojektet (TP) och Karolinska Institutet en kvalitativ studie avseende 4-årsbesök som även inkluderar uppföljande besök där Sagasagor i hälsosamtal används. Utvärderingen kommer att undersöka huruvida material och metod är relevant i arbetet med att motverka övervikt och fetma hos barn. Resultaten beräknas vara klara under 2024.

Sammanfattningsvis har utvärderingarna inkluderat nio regioner, 51 barnhälsovårdsmottagningar, 91 sjuksköterskor och över 700 familjer runtom i landet.

År 2019-2021

2019 gjorde Reach for change en effektrapport av boken ”Sagasagor - fiffiga kroppen och finurliga knoppen”. De framträdande resultaten i rapporten var:

  • "Sagasagor - ”Ffiffiga kroppen och finurliga knoppen” ger barn och vuxna ett gemensamt språk för att prata kring hälsosamma levnadsvanor.
  • Boken konstaterades ha stor potential som ett pedagogiskt verktyg inom förskolan och barnhälsovården.
  • Risken med boken ansågs vara att den inte läses av alla och därmed riskerar de hälsofrämjande budskapen inte nå dem som behöver det som mest.

För att ta del av rapporten i sin helhet, kontakta: sara@generationpep.se.

2020 genomfördes en studie kring bokens roll och implementering inom barnhälsovården av en student vid Uppsala universitet, Medicinska och farmaceutiska vetenskapsområdet, Medicinska fakulteten, Institutionen för kvinnors och barns hälsa. Resultaten i studien visade att:

  • 99% av BVH-sjuksköterskorna har en positiv upplevelse av boken.
  • 9 av 10 upplevde att boken har en relevans i det dagliga arbetet på barnavårdscentralen.
  • 70% efterfrågade fler verktyg kopplade till boken.

Klicka här för att läsa mer om studien om bokens roll och implementering inom barnhälsovården.

De framtagna verktygen var klara våren 2021 och tre pilotregioner (Sörmland, Halland, Östergötland) genomgick en halvdagsutbildning i metoden för att sedan testa verktygen. Forskaren Susanne Andermo på Karolinska Institutet ansvarade för den vetenskapliga utvärderingen.

Resultat från den vetenskapliga utvärderingen visar att Sagasagors hälsosamtal:

  • Är ett av sjuksköterskorna uppskattat material med relevant innehåll för hälsosamtal inom barnhälsovården
  • Har en stödjande funktion i arbetet kring att främja hälsosamma levnadsvanor både inom barnhälsovården och i hemmet.
  • Med dess barnvänliga och uppskattade illustrationer, öppnar upp för vidare samtal om levnadsvanor och berör känsliga ämnen på ett pedagogiskt och lättsamt sätt.
  • Gör det enkelt för BHV- sjuksköterskan att delaktiggöra och fånga barnets uppmärksamhet på ett naturligt sätt, samtidigt som föräldrarna involveras i samtalet.

Klicka här för att läsa den färdiga publikationen i sin helhet.