10 jun 2022

Sommarturné för att skapa rörelseglädje hos barn och unga

Sommarlovet är en tid då många miljöer för fysisk aktivitet, lek och rörelse stänger sina ordinarie verksamheter och med det försvinner den rörelse som annars är många barn och ungas största inslag av fysisk aktivitet i veckorna. Samtidigt vet vi att det inte är en självklarhet för alla att ha en fritidsaktivitet året runt, och än mindre att ha möjlighet att gå på ett sommarläger. I Pep-rapporten 2022 kan vi nämligen se ett tydligt samband kopplat till inkomstnivå, där andelen som deltar i en aktivitet sjunker med vårdnadshavarens inkomstnivå.

För tredje året i rad bryter Fritidsbanken och Generation Pep stillasittandet och erbjuder mängder av gratis aktiviteter över hela landet. Fritidsbanken samlar till vardags in sport- och friluftsprylar som inte längre används och lånar ut de gratis, precis som ett bibliotek, men i sommar behöver man inte besöka Fritidsbankens lokaler för att låna bollar, sparkcyklar och simfötter; det räcker att vara på plats där någon av turnébussarna stannar.

Fritidsbanken Pep Up, som turnén kallas, arrangeras av Generation Pep och Fritidsbanken och genomförs mellan 13 juni och 19 augusti, på 41 orter i landet. Fritidsbanken fyller sina skåpbilar och andra fordon och ger sig ut på turné, för att barn och unga ska få möjlighet att testa på en massa olika aktiviteter på hemmaplan. Förra året lånade Fritidsbanken Pep Up ut 140 000 artiklar och nytt för i år är ”Barnens hinderbana”, där barn själva får använda sin kreativitet för att bygga en kul, utmanande och häftig hinderbana som övriga får prova på sen.

– Genom det här samarbetet med Fritidsbanken kan vi se till att fler barn och unga inspireras och får ökad möjlighet att gratis låna och prova utrustning för att testa på nya aktiviteter. Med den här satsningen vill vi sprida rörelseglädje och visa att det är enkelt och roligt att röra sig på utomhus, säger Carolina Klüft verksamhetschef på Generation Pep.

Under Fritidsbanken Pep Up lånar man och använder utrustningen på plats, man tar alltså inte med den hem, vilket man kan göra normalt sett. Det gör samtidigt att man kan testa en rad olika aktiviteter på kort tid. Exakt vilka saker som finns i bussarna varierar för varje ort.

– Fritidsbanken Pep Up har blivit allt viktigare för oss, säger David Mathiasson, verksamhetschef på Fritidsbanken Sverige. Då möter vi både barn och unga som brukar låna hos oss och dem som aldrig har hört talas om Fritidsbanken.

Fritidsbanken Pep Up 2022 genomförs på följande orter: Ale (Älvängen), Bollnäs, Borås, Dals-Ed, Enköping, Eskilstuna, Filipstad, Flen, Forshaga (Deje), Gotland, Hammarö (Skoghall), Hudiksvall, Härryda (Mölnlycke), Kalmar, Karlstad, Kil, Klippan, Knivsta, Kristianstad, Kristinehamn, Landskrona, Laxå, Ljusdal, Malmö, Mjölby, Motala, Mölndal, Nora, Sandviken, Sigtuna (Märsta), Strängnäs, Sundsvall, Säffle, Torsås, Umeå, Uppsala (Gottsunda), Öckerö, Örebro (Markbacken), Örebro (Odensbacken), Örnsköldsvik, Överkalix.

För detaljerat turnéschema och mer information om tider och datum, se www.fritidsbanken.se.

För ytterligare information, kontakta:

Generation Pep
Henriette Stahle, kommunikationsansvarig, 0702-63 18 81, henriette@generationpep.se

Fritidsbanken
Henric Byström, kommunikationschef, 0735-14 07 35, henric@fritidsbanken.se

Fritidsbanken är en ideell förening som samlar in sport- och friluftsutrustning som inte längre används och lånar ut den gratis, precis som ett bibliotek. Syftet är att öka den fysiska aktiviteten i alla åldrar och samtidigt minska klimatpåverkan genom återanvändning. Fritidsbanken är flerfaldigt prisbelönad och finns på 97 platser i landet, från Kiruna till Trelleborg. Läs mer på www.fritidsbanken.se.