27 jan 2020

Alla Sveriges 5-åringar får kostnadsfri barnbok

Generation Pep och Bonnier Carlsen har i tre år samarbetat för att dela ut barnboken ”Sagasagor – Fiffiga kroppen och finurliga kroppen” till Sveriges barn. Med stöd av bland annat Cancerfonden och en rad stiftelser kan nu boken delas ut till alla Sveriges femåringar.

Idag sitter fyraåringar stilla nästan hälften av sin vakna tid. För att inspirera de allra yngsta till rörelseglädje tillsammans med sina föräldrar tog Generation Pep och Bonnier Carlsen tillsammans med författaren Josefine Sundström och illustratören Emma Göthner fram barnboken ”Sagasagor: Fiffiga kroppen och finurliga knoppen” som släpptes år 2017. Boken har i år fått ett nytt kapitel om hälsosam mat, för att kunna täcka in hela aspekten av hälsosamma levnadsvanor.

Boken är en del i Generation Peps arbete att sprida kunskap om vikten av att barn behöver röra på sig minst 60 minuter och äta minst 500 gram frukt, bär och grönsaker varje dag. Förutom att både barn och föräldrar ska få viktig kunskap, ska boken också inspirera och ge tips på hur föräldrar och barn kan äta hälsosam mat och röra på sig tillsammans.

- Det är otroligt glädjande att vi, med stöd av Cancerfonden, Gålöstiftelsen, Jakob Wallenbergs Stiftelse, Stiftelsen Frimurare Barnhuset Stockholm, kan fortsätta dela ut boken till alla regioner i hela Sverige Vi vet att det är under uppväxten som framtida hälsovanor formas och en skönlitterär bok med ett lättläst faktakapitel har fantastiska möjligheter att förmedla ett budskap som fastnar och sätter sig i minnet hos små barn, säger Carolina Klüft verksamhetschef på Generation Pep.

Boken finns tillgänglig på flera olika språk för att så många barn som möjligt ska kunna läsa boken tillsammans med sina föräldrar. Generation Pep kommer även med stöd av Cancerfonden, och tillsammans med representanter från barnhälsovården i Sverige, att arbeta fram konkreta verktyg som kan användas i hälsosamtalet på BVC för att öka användandet av boken både på BVC och hemma.

- Vi är jätteglada över att projektet fortsätter och att den nu utökade versionen av Sagasagor: Fiffiga kroppen och finurliga knoppen delas ut till alla Sveriges femåringar även detta år. Det här projektet visar tydligt hur barnboken, i tider av minskande läsning och ökad konkurrens av snabbare medier som dataspel och youtube-klipp, fortfarande står stadigt som ett fantastisk medium för vuxna och barn att samlas kring och diskutera komplexa ämnen utifrån, säger Eva Dahlin, förläggare och litterär chef Bonnier Carlsen.

Intresset för boken har varit stort, både bland småbarnsfamiljer och vuxna som arbetar med barn. Boken innehåller fakta och kunskap om kroppen och knoppen och har konkreta rörelsetips fulla av lek och bus.

- Alla barn har rätt till rörelse och en god grund till god hälsa. Jag hoppas att det ska bli lika självklart som tandborstning och godnattsaga på kvällen. Det känns fint att vår bok Sagasagor får vara med och peppa barn och deras vuxna, säger Josefine Sundström.

För ytterligare information, kontakta: 

Emma Blomdahl Wahlberg, kommunikationsansvarig, 070-64 94 690, emma@generationpep.se