30 nov 2017

Bonnier Carlsens och Generation Peps gemensamma barnbok delas ut på BVC:s 5-årskontroller runt om i Sverige

I juni i år gav Generation Pep, Kronprinsessparets initiativ för att sprida kunskap och skapa engagemang kring barn och ungdomars hälsa, och Bonnier Carlsen ut barnboken ”SagaSagor: Fiffiga Kroppen och finurliga knoppen” skriven av Josefine Sundström med illustrationer av Emma Göthner.

Målet med boken är att förmedla vikten av, och väcka lust till, fysisk aktivitet för hela familjen. Genom bidrag från Stenbecks Stiftelse och Gålöstiftelsen är nu totalt 85 000 böcker på tryck för att under hela 2018 delas ut kostnadsfritt på BVC:s 5-årskontroller runt om i Sverige.

Idag sitter fyraåringar stilla nästan hälften av sin vakna tid och endast var åttonde trettonåring rör på sig tillräckligt mycket varje dag. Rörelse bland barn minskar dessutom ännu mer under helgen. För att inspirera de allra yngsta till rörelseglädje tillsammans med sina föräldrar gavs boken ”SagaSagor: Fiffiga kroppen och finurliga knoppen” ut i början av sommaren. Intresset för boken har varit stort, både bland småbarnsfamiljer och vuxna som arbetar med barn. Boken är full av fakta och kunskap om kroppen och knoppen och har konkreta rörelsetips fulla av lek och bus. Snart finns möjligheten för betydligt fler familjer att kostnadsfritt få tillgång till boken.

- Vi är så glada och stolta över att ”SagaSagor: Fiffiga kroppen och finurliga knoppen” kommer att delas ut på 5-årskontrollen tillsammans med BVC. Vår vision tillsammans med Generation Pep har alltid varit att så många barn och föräldrar som möjligt ska få ta del av den här underbara berättelsen och bli inspirerade till att röra lite extra på sig och kanske av bara farten lära sig någonting kul och intressant, säger Eva Dahlin, litterär chef och ansvarig förläggare bilderböcker på Bonnier Carlsen.

- Det är fantastiskt att boken nu kommer att kunna delas ut på 5-årskontrollerna på BVC, inte minst eftersom vi vet att barn som tidigt uppmuntras av sina föräldrar lever ett mer aktivt liv. Vi på Generation Pep vill ge alla barn möjlighet till ett aktivt och hälsosamt liv och vi hoppas att boken nu kommer inspirera många, många 5-åringar och deras familjer runt om i landet till lekfull rörelseglädje, säger Carolina Klüft på Generation Pep.

- Alla barn har rätt till rörelse och en god grund till god hälsa. Jag hoppas att det ska bli lika självklart som tandborstning och gonattsaga på kvällen. Det känns fint att vår bok Sagasagor får vara med och peppa barn och deras vuxna, säger Josefine Sundström.

Boken ”SagaSagor: Fiffiga kroppen och finurliga knoppen” kommer from början av januari 2018 att erbjudas på över 700 BVC i Sverige i samband med 5-årskontroller.

För ytterligare information, kontakta:
Marika Kehrer, Kommunikationsansvarig Generation Pep, 070-368 55 23, marika@genpep.se 
Simon Hohn, Kommunikationsstrateg Bonnier Carlsen, 070-789 13 00, simon.hohn@bonnierforlagen.se

Generation Pep
Generation Pep (GEN-PEP) är en icke vinstdrivande organisation som arbetar för att sprida kunskap och skapa engagemang kring barn och ungdomars hälsa. Målsättningen är att ena människor, organisationer och företag för att tillsammans underlätta för alla barn och ungdomar att leva ett hälsosamt liv. Initiativtagare är Kronprinsessparet, bakom initiativet står ledande svenska företag, stiftelser och ideella organisationer. Läs mer på www.generationpep.se

Bonnier Carlsen – En bok för varje barn
Bonnier Carlsen är ett av Sveriges ledande barnboksförlag. De omkring 120 nya titlarna per år är både svenska originalproduktioner i text och bild, och utländska böcker i översättning. Vi ger ut böcker för barn och ungdomar i alla åldrar, med olika intressen, behov och förmågor.

Josefine Sundströmgen
Josefine Sundström, författare till Sagasagor, är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan. I många år arbetade Josefine Sundström som klassisk balettdansös och barndanspedagog innan hon började arbeta som programledare i både tv och radio. Melodifestivalen, Världens Bar och dansprogrammet ”Klara Färdiga Gå!” är några av titlarna. Josefine Sundström har tidigare utkommit med romanerna Vinteräpplen och Boel och Oscar. Och även Sagasagor: Studsmatta, simskola och en borttappad tigertass samt Sagasagor: Syskonsjuka, kämpaglöd och en envis framtand.