Tillbaka till Inspriationsbanken

UF-företaget Upp och Hoppa tipsar om aktiva raster

Upp och Hoppa UF

Kort beskrivning

För aktiva raster ute i naturen

Jämfotahoppet: Lägg ut en pinne på marken som ett startmärke eller måla ett sträck med gatukritan. Ställ er sedan bakom startmärket och hoppa så långt jämfotahopp som ni kan. Alla kompisar har tre försök på sig att hoppa så långt som möjligt.

Högsta stentornet: Leta efter så många olika stenar i naturen som möjligt på tre minuter. Bygg sedan det högsta stentornet ni kan med stenarna som ni har samlat ihop på 3 minuter. Den som har byggt högst stentorn vinner.

Alfabetsjakt: Hitta saker i naturen som börjar på en av alfabetets bokstäver. När ni har hittat till exempel ett “löv” är bokstaven “L” upptaget och du har fått ett poäng. Försök att hitta så många saker som börjar på olika bokstäver som möjligt. Om ni vill göra en samarbetsövning jobbar ni tillsammans med att hitta de olika föremålen.

Gissa stegen: Välj ut en gemensam punkt, exempelvis ett träd. Bestäm gemensamt hur långa steg ni ska ta. Alla deltagare gissar antalet steg som behövs för att komma fram till punkten och räkna sedan stegen medan du går sträckan.

Repet: Sätt ett tidtagarur på tre minuter och hitta så mycket material som möjligt ute i naturen. Efter ni samlat material skall ni sätta ett nytt tidtagarur på fem minuter och tillverka ett så långt rep som möjligt med det material ni har hittat. Tips: Tunna grenar är lätta att knyta ihop med varandra. Formerna: Leta efter två saker, en som har formen av en cirkel och en annan som är fyrkantig.

Bidragets syfte

Vi är ett UF-företag som har en vision om att alla barn ska få ha en aktiv livsstil. Skolan har en stor påverkan och genom att jobba mycket med rörelse både på raster och i undervisningen kan de bidra till detta. Vi har knåpat ihop förslag på aktiviteter för att uppnå rörelse på ett roligt sätt! Utöver att erbjuda ett aktivitetsspel med utmaningar som bygger på kreativitet, rörelse och tänkande vill vi även sprida vidare kunskapen hur viktig fysisk aktivitet är redan i tidig ålder. Detta gör vi genom att diskutera kring ämnet samt dela ut information och fakta på våra sociala medier. Kontakta oss gärna för mer information kring aktivitetskort etc.

uppochhoppa_uf
@uf.uppochhoppa
uf.uppochhoppa@gmail.com