Tillbaka till Inspriationsbanken

Nannaskolan har Sveriges bästa skolmat

Nannaskolan / Uppsala kommun

Kort beskrivning

Nannaskolan satsar stort på sin skolmat som både är god och nyttig och vann 2018 första pris i tävlingen Skolmatsgastro. Skolan jobbar också aktivt mot matsvinn. Man har bl.a. installerat en våg vid komposten som skolan har så att eleverna kan se hur mycket mat dom slänger.

Personalen äter i skolmatsalen

Det är inte första gången Nannaskolans restaurang prisas. Förra året tilldelades skolköket priset White Guide Junior.

Rektorn på Nannaskolan berättar i ett reportage på SVT Nyheter berättar att skolledningens engagemang är avgörande för att man ska kunna ha bra skolmat.

– Vi har samma pris per måltid som andra skolor i Uppsala. Råvarukostnaden är 8,20 kronor per portion. Men vi är mycket engagerade i skolmaten. Bara det faktum att man själv äter i matsalen varje dag gör att man är delaktig i arbetet.

”Barn vill se vad de äter”

Patti som arbetar på skolan berättar att den rätt som barnen är mest förtjusta i är skolkökets vegetariska quesadillas med örtpotatismos, riven ost, hemmagjord sala och linskräm. Hon har även små knep för att få barnen att äta fisk.

– Barn vill se vad de äter. Man ska inte gömma fisken under en massa sås eller ost. I stället ska man till exempel göra en fiskgratäng med bara en lätt sås och lite örter.

Maten i Nanna Bistro lagas på plats av riktiga kockar med finess och yrkesstolthet. Det serveras flera rätter, vegetariskt alternativ, salladsbuffé och alltid hembakt bröd.

Matsalen är inredd för att skapa en lugn och trivsam miljö och är skapad av professionella inredare för elevernas skull.

Bidragets syfte

Bidraget visar att det med hjälp av små kostnader som 8,90 kr per portion går att få en bra och näringsrik skolmåltid. 

SVT Nyheter Uppsala reportage Nannaskolan