Kort beskrivning

Kocken Mattias Larsson har skapat mättande mellanmålsrecept att inspireras av. Mellanmålen följer Livsmedelsverkets rekommendationer kring näringsinnehåll. Testa dem i din skolrestaurang!

”Många barn och ungdomar, speciellt på högstadiet, har en svaghet för socker och handlar gärna godis i caféet eller i affären istället för att äta ett riktigt mellanmål”, säger kocken Mattias Larsson, som driver Modern Gastronomi och jobbar som kock, kokboksförfattare, föreläsare och måltidsinspiratör.

”Det är synd för ett bra mellis ger ju en bättre mättnad. Kan man öka kunskapen om mättnad så kanske det kan skapa intresse för bättre mellis? Ett mellanmål som mättar ger ju energi och ork till mer rörelse i vardagen. Med kunskap kommer förståelse och därmed intresse och det”, menar Mattias, kan ha stor betydelse.

"Barn och ungdomar är ofta lite skeptiska till att testa nya saker. Införsäljning av nya smaker tar tid, även när det gäller mellanmål"

Mattias Larsson

Mattias tipsar:

  • Se till att alla i köket har en gemensam målbild kring mellanmålen.
  • Ha som mål att införa ett nytt mellis i veckan. Sätt upp en tio veckors-planering, gärna på en whiteboardtavla eller liknande så det är synligt för alla i köket. Efter perioden så kan man titta tillbaka och se vad som fungerade och vad som gick mindre bra.
  • Samla alla idéer och recept i en pärm. Coacha varandra och – om det finns tid – praktisera hos varandra i andra kök för att utbyta idéer. Det är oftare lättare än att börja med att förändra i sitt eget kök.
  • Vad du döper maträtten till betyder mycket för hur den upplevs. Om man kallar en rätt med baljväxtfärs uppkryddad med spiskummin för ”Tacobowl” så har man övertygat fler direkt.

Skärmklipp från Martin & Serveras hemsida.

Recepten avser cirka 10 mellisportioner

"Det är förstås stor skillnad på hur mycket en 6-åring respektive en 15-åring äter, så utgå från dina gästers behov. I de mellanmål där det ingår bär så går det alldeles utmärkt att använda frysta. Ugnstemperaturerna och tiderna är beräknade för en konvektionsugn. Om du vill kan du smaka av med lite salt", säger Mattias. Se alla recept här.

Bidragets syfte

Martin & Servera är samarbetspartner till Generation Pep

Vi är en del av Generation Peps folkrörelse för barn och ungas hälsa. Det är ett långsiktigt samarbete och ”Ät smart mellan målen” är ett resultat av samarbetet med tips på bra mellanmål för unga.

Martin & Servera - Mellanmål som mättar