Tillbaka till Inspriationsbanken

Måltidspedagogik på Förskolan Himlabacken

Förskolan Himlabacken Klippan / Klippans kommun

Kort beskrivning

På Förskolan Himlabacken i Klippan arbetar vi med Måltidspedagogik och månadens råvara. Vi tänker utifrån säsong och använder de råvaror som är aktuella. En gång i veckan får barnen undervisning där vår Måltidspeppare tar fram råvaran. De får uppleva och smaka på den i olika former, såsom kokt, stekt, friterad som juice eller på ett annat vis. Barnen får använda alla sin fem sinnen enligt sapéremetoden. De fem sinnena är lukt, smak, känsel, hörsel och syn. Råvarorna används även i annan sorts undervisning. När vi haft råvaran rödbeta har barnen fått göra tryck och måla med den. När vi haft potatis har vi planterat potatis, gjort egna chips och potatistryck. Månaden när vi hade pumpa har de fått göra en pumpalykta. När vi hade äpple gjorde barnen äppeltryck. Hela tiden involveras månadens råvara i undervisningen. Vårt kök gör sallader eller annat och smyger in råvaran vid måltiderna också för att skapa den röda tråden och de ger oss ett samtalsämne vid matbordet.

Bidragets syfte

Med detta arbete försöker vi får barnen att våga smaka på olika sorters frukt och grönt som finns både i Sverige och i andra länder. Genom att använda sapéremetoden vågar barnen utmana sig själva. Vi har Generation Pep:s ”Ät en regnbåge om dagen” synlig i verksamheten och försöker nå upp till alla färger varje dag. Vissa färger är svårare än andra. Genom att introducera dessa olika råvarorna för barnen blir det inte främmande för dem och de ökar möjligheten att de ska få i sig 400 gram frukt och grönt som är det rekommenderade intaget för barn i förskoleåldern.