Tillbaka till Inspriationsbanken

Hälsa på maten

Orkla FoodSolutions

Kort beskrivning

Broccoli = barnens värsta fiende? Inte om de får vara med och tillaga den.

Forskning visar nämligen att barn får både självförtroende, goda matvanor och blir nyfikna på att prova nytt, om de får vara med och laga maten de ska äta.

DEN STORA FRÅGAN ÄR – HUR?

Frågorna är många och svaren likaså. Men vi måste ju börja någonstans, och vi måste alla hjälpas åt.

Tillsammans med ett gäng grymma samarbetspartners har vi alltså tagit fram ett unikt allt-i-ett-material för skola, förskola, skolcafeteria, fritidshem och föräldrar med smarta, goda och hälsosamma mellanmål, frukostar och luncher till små och stora barn.

Allt arbete är gjort med Livsmedelsverkets rekommendationer som bas. Med snygg pedagogik, tydliga receptbilder och en stor portion humor hjälper vi dig att uppfylla dina mål och att fylla barnens magar med en god känsla och bra energi.

HEJ LÄRARE! ELLER DU SOM JOBBAR MED SKOLMÅLTIDER. DENNA HAR VI GJORT TILL JUST DIG.

För att inspirera och hjälpa såväl barn som lärare, (och inte minst alla föräldrar), med att få en bra och sund relation till mat, har vi tagit fram något så smart som en klokbok.

Eller ja, många skulle nog kalla det för en vanlig kokbok eftersom den är fylld till bredden med enkla recept på goda frukostar, mellisar och luncher. Men samtidigt är den också fullmatad med inspirerande tips och rolig pedagogik som kommer direkt från en superkombination av forskare, folkhälsoutvecklare, kostchefer, pedagoger och kockar.

Så det känns faktiskt tryggt att kalla den för en klokbok också.

Givetvis finns hela kokboken HÄLSA PÅ MATEN som pdf för nedladdning lite längre ner på sidan. Det går också bra att beställa fysiska exemplar via vårt servicecenter. Då fyller du enkelt i formuläret som du hittar länk till här under. (OBS! Max fem exemplar per skola.) 

SOM ABC, FAST PRS ISTÄLLET

Pedagogiken är en av de viktigaste pelarna i HÄLSA PÅ MATEN. Vi har därför tagit fram tre pedagogiska bokstavsplanscher för P, R och S om du vill väcka barnens nyfikenhet kring några av våra smaskigaste och viktigaste råvaror. Pdf:er för nedladdning hittar du längre ner på sidan.

Denna typ av material gör vi gärna mer av, så tipsa oss om du har några bra idéer för hur vi tillsammans kan utveckla pedagogiken.

VILKET BLIR DITT FAVORITRECEPT?

Samtliga recept är närings- och klimatberäknade och du hittar dem digitalt i vår egen receptbank. Du hittar dem även via receptdatabaserna Mashie och Matilda.

Har du hittat ett par recept som lockar lite extra? Då har du möjlighet att ladda ner samtliga recept i boken som enskilda pdf-filer. Dessa finner du lite längre ner på sidan.

Bidragets syfte

VARFÖR HÄLSA PÅ MATEN?

Namnet “Hälsa på maten” syftar lite fyndigt på flera olika saker.

Dels vikten av att introducera och få människor intresserade av mat redan i tidig ålder, men också för att kopplingen mellan hälsa och mat är så stark. Vi vet att vi behöver få unga människor till att äta mer grönt och fiberrikt, och att involvera barnen i matlagningen och all bakomliggande fakta kring våra livsmedel ger bevisat resultat.

HÄLSA PÅ MATEN - HELA BOKEN
MATSMART PEDAGOGIK - Låt barnen vara med
MATSMART PEDAGOGIK - Känna, titta, lyssna, dofta
MATSMART PEDAGOGIK - Pigg och kry
MATSMART PEDAGOGIK - Äta planeten hel igen
AFFISCHER - P som i Potatis
AFFISCHER - R som i Rödbeta
AFFISCHER - S som i Sojaböna
Matpyramid