22 maj 2023

Vi gratulerar 31 skolor till sin Pep Skola Certifiering!

Antalet skolor som certifierar sig som Generation Pep Skolor ökar stadigt. I maj varje år har vi tillsammans med de certifierade skolorna en firarmånad för att lyfta deras fantastiska arbete, och i år har vi glädjen att gratulera hela 31 skolor från norr till söder.

Pep Skola är ett kostnadsfritt stöd för skolor som vill arbeta för mer aktiva och hälsosamma skoldagar kopplat till fysisk aktivitet och hälsosamma måltider. Sedan år 2020 kan skolor som arbetar med verktyget uppnå en certifiering, och i slutet av vårterminen 2023 har totalt 31 skolor uppnått en certifiering.

En av de skolor som ska fira sin nya certifiering i maj är Rösjöskolan i Sollentuna. Rektor Maria Töverud berättar att skolan avser att fira med att uppmärksamma alla elevers rätt till rörelse oavsett fysiska eller ekonomiska förutsättningar.

– Det kommer att göras genom ett uppträdande av Pidde P, ballonger, glassbil, tal av politiker och rektor. Självklart ska vi också hissa vår nya fina blå flagga som vi fått av Generation Pep!

Rösjöskolan arbetar aktivt för att skapa långsiktigt positiva vanor för eleverna, bland annat genom att eleverna varje dag har utökad tid av rörelse vid både skolstart, raster och i undervisningen genom hela skoldagen. Två tillfällen om dagen får eleverna fruktstöd och varje dag serveras en vällagad lunch med flera olika val. På frågan om vilken del av Pep Skola verktyget de uppskattat mest svarar Maria Töverud:

– Vi har uppskattat möjligheten att kartlägga vår verksamhet för att identifiera vad vi behöver satsa på. För att lyckas behöver man dock en grupp som gemensamt håller i projektet och det är viktigt att rektor är med för att signalera att detta är viktigt för alla. Stödet från verktyget Pep Skola har varit ovärderligt och vi ser fram emot att fira ordentligt, avslutar Maria Töverud.

En annan skola som uppnått en certifiering under vårterminen är Slimmingeby skola i Skurup. Elevassistent Simon Johansson berättar att ett vinnande koncept i deras verksamhet har varit att arbeta nära måltidspersonalen.

– Vi har ett gott samarbete med skolans kök där vi hela tiden får önska samt hjälpa till med maten. Detta medför inte bara goda matvanor utan även kunskap så barnen lär sig.

Det nära samarbetet med skolans måltidspersonal är något rektor Victoria Sjöstedt på Björkhagaskolan i Örebro håller med om. Hon poängterar även att det finns gott om forskning inom området, vilket ledde till att de redan 2018 skrev in rörelse i sin utvecklingsplan, och menar att det idag är en naturlig del i deras vardag.

– Vi har drivit det här [arbetet] i flera år så numera är det en rutin. Skulle en pedagog glömma bort att ha en rörelsepaus på en lektion så är våra elever de första att påminna! 

31 skolor är certifierade

En skola kan uppnå en certifiering genom att uppfylla alla kriterier för de sex områden som Pep Skola täcker. Idag har totalt 31 skolor över hela Sverige uppnått och/eller behållit en Pep Skola-ceritifering.

– Vi är otroligt glada över att få gratulera så många skolor under årets firarmånad. Fysisk aktivitet och balanserad kost har en mängd positiva effekter. Det omfattar inte enbart bättre hälsa för barn och unga, utan skapar också bättre förutsättningar för lärande. Studier visar bland annat att fysisk aktivitet under skoldagen kan bidra till bättre koncentration och ökad läsförståelse, avslutar Carolina Klüft, verksamhetschef för Generation Pep.

Klicka här för att se samtliga skolor som har en Pep Skola-certifiering.