01 nov 2017

Niklas Ekstedt inspirerar barn och unga att äta 500 gram grönt, frukt och bär om dagen

Generation Pep lanserar tillsammans med stjärnkocken Niklas Ekstedt enkla, goda och hälsosamma matfilmer under namnet ”500 gram om dagen”. Det är den rekommenderade mängden av grönt, frukt och bär som ett barn över 10 år behöver. Niklas Ekstedt är därmed en av Generations Pep nya ambassadörer - pep-själar – som ska bidra till att skapa engagemang kring positiva matvanor bland barn och unga.

Enligt en SIFO undersökning som genomfördes under 2016 är det endast 35% av de tillfrågade som känner till hur mycket grönt, frukt och bär alla över 10 år ska äta per dag. Bland svenska barn är det endast 25 procent som äter det av WHO rekommenderade intaget på 400 gram grönt, frukt och bär per dag (500 gram för barn över 10 år) och svenska barns näringsintag utgörs till 22 procent av olika former av socker, mer än dubbelt så mycket som rekommenderat intag på 10 procent enligt WHO.

Mot bakgrund av detta har Generation Pep därför tillsammans med stjärnkocken Niklas Ekstedt tagit fram sju korta filmer med enkla och goda recept som visar hur man på ett lättsamt sätt kan få barn att äta mer grönt, frukt och bär. Varje recept fyller den rekommenderade mängden om 500 gram per dag.

Niklas Ekstedt är kock, restaurangägare och programledare i tv som blev känd genom matlagningsprogrammet Mat i SVT. Niklas har även skrivit 5 kokböcker, varav en av de senaste böckerna ”Mitt Barn äter allt: men det är såklart inte sant” är skriven tillsammans med Christian Daun och handlar just om kost för barn.

- Jag är väldigt glad över att få vara en del av Generation Pep. Det är inte alltid lätt att hinna med att äta hälsosamt och jag tror precis som Generation Pep att det handlar mer om att addera goda vanor och att det ska vara roligt och enkelt att äta både gott och nyttigt, det hoppas jag att vi kommer kunna bidra med genom dessa filmer, säger Niklas Ekstedt.

Niklas Ekstedt är nu också en av Generation Peps nya Pep-själar. En Pep-själ är en person som delar Generation Peps vision att alla barn och unga i Sverige ska ha möjlighet och vilja leva aktiva hälsosamma liv. En Pep-själ har förmågan att bidra till att skapa engagemang kring fysisk aktivitet och/eller positiva matvanor.

Recept – Niklas Ekstedt 500 gram om dagen

Frukost

Hemgjord blåbärsyoghurt med rostad müsli
4 portioner

2 nävar             frysta blåbär
1 st                     banan
2 dl                     mjölk
4 dl                     yoghurt  
½ dl                    linfrön
½ dl                    solrosfrön
½ dl                    pumpafrön
½ dl                    riven kokos
½ dl                    blandade nötter 
½ dl                    torkade bär/frukt tex äpple, banan, blåbär, tranbär
2 tsk                   mald kanel

  1. Sätt ugnen på 180°C utan fläkt
  2. Hacka nötterna grovt
  3. Blanda med fröna och sprid ut på en plåt
  4. Rosta i ugn ca 8-10 minuter tills att dem får lite färg, rör runt varannan minut
  5. Ta ut från ugnen, låt svalna och blanda med torkade bär och kanel
  6. Mixa frysta bär, banan, yoghurt och mjölk
  7. Servera med müsli och rivet limeskal om så önskas   

Lunch

Quinoa-sallad med mandel & lingon
4 portioner

4-6 dl                 kokt qiunoa enligt förpackningen 
3 msk                 frysta lingon 
4 msk                 rostad mandel
2 msk                 olivolja 
ett litet knippe persilja, hackad

  1. Blanda den varma quinoa med lingon och olivolja
  2. Toppa med mandel och persilja
  3. Servera med tex stekt kycklingbröst och yoghurt

Middag

Vitkålssallad med russin och äpple   

  1. Strimla vitkål och gnid in med salt
  2. Riv äpple grovt
  3. Blanda i russin och äpplen i vitkålssalladen, smaka upp med äppelcidervinäger, olivolja och dill
  4. Servera tex till tjockpannkaka eller en mustig gryta

Mellanmål

Grönsaksmuffins
4 portioner

3 dl                     dinkelsikt
1 tsk                   bakpulver
1 st                     ägg
½ dl                    matolja
1 dl                     mjölk
1 dl                     kesella
1 dl                     riven ost, neutral
1 st                     skalad och riven morot
1 dl                     gröna ärtor
1 dl                    majs
1 msk                 sesamfrön

  1. Sätt ugnen på 200°C
  2. Vispa ägget poröst och tillsätt olja, mjölk, bakpulver och kesella. Vispa slät
  3. Rör ner ost, riven morot, ärtor och majs
  4. Vänd ner dinkelsikt
  5. Smörj muffinsformar med matolja
  6. Skeda upp smeten i formarna och strö över sesamfröna
  7. Grädda gyllenbrun ca 20 min i ugn
  8. Ta ut från ugnen och låt svalna 5 minuter
  9. Servera muffins som den är eller tex grönsaksstavar, avokadoröra och gräddfil

Fredagsmys

Kronärtskocka, hyvlade grönsaker och dipp
4 portioner

2 st                     kronärtskocka
1 st                     citron
2-4                     blandade grönsaker; morot, endive, gurka, fänkål

  1. Lägg kronärtskockorna i en stor kastrull och täck med vatten
  2. Tillsätt 2 msk salt och en citron delad på hälften
  3. Lägg på en tallrik, något mindre än kastrullen, som tynger ner kronärtskockorna under vattnet
  4. Koka på medelhög värme ca 30 minuter, den är klar när bladen släpper lätt från skockan
  5. Skär grönsaker och servera med dippsås

Hummus

750 g                 kikärtor, kokta
50 g                   tahini
100 g                 olivolja
100 g                 vatten
50 g                   citronjuice
10 g                   spiskummin

5 g                      chilipulver
3 st                     vitlöksklyftor, blancherade

  1. Mixa alla ingredienserna i en matberedare
  2. Smaka upp salt och ev mer kryddor och citronjuice

Morotskräm

4 st                     stora morötter
1 msk                 hackad syltad ingefära
2 tsk                   ättika
4 msk                 kallpressad rapsolja
1 tsk                   salt

  1. Skala och skär morötterna i ca 1 cm
  2. Täck morötterna med vatten och koka dem mjuka i en kannmixer
  3. Mixa morötterna släta med ättika och syltad ingefära. Tillsätt ev vatten för att det skall gå runt i mixern
  4. Fortsätt mixa och till sätt oljan försiktigt i jämn stråle
  5. Smaka av med salt och ev mer ättika